Co to jest herbata purpurowa?

Zacznijmy może od tego, czym herbata purpurowa nie jest. Z całą pewnością, nie można jej traktować jako odrębnego i siódmego koloru herbaty. Nie jest też w jakiś szczególny sposób obrabiana po zbiorach, co decyduje o jej odrębności, a produkowane są jednakowo czarne herbaty purpurowe, surowe puerhy, a nawet wysoko oksydowane skalne oolongi. Sprawdźmy w takim razie co decyduje o tym, czy dana herbata może zostać nazwana purpurową. 

 

Herbata purpurowa wywodzi się z Yunnanu i tutaj produkowane są wysokojakościowe susze tej odmiany. Co prawda od wielu lat kenijscy plantatorzy próbują wyhodować swoje własne, rodzime krzewy, ale bez większych i smaczniejszych sukcesów. Oryginalna herbata purpurowa nazywana jest ,,Ye Sheng” lub ,,Wild Purple” a botanicznie to Assamica Dehongensis. Pierwotnie te dziko rosnące drzewa dawały surowiec do produkcji surowego puera gdzie mieszano ich liście ze zwykłą assamską odmianą drzew herbacianych. Z wielkim sukcesem jednak, co mogę potwierdzić osobiście, zaczęto produkować z wielkich liści tej odmiany, gatunkowe herbaty czarne. Jedną z nich będę miał okazję przedstawić Wam niebawem bliżej.

grapes-2672886_960_720
Te same związki odpowiadają za kolor winorośli i liści herbacianych.

Drugi rodzaj herbaty purpurowej, który zasługuje na tą nazwę to ,,Zi Cha”. Jest to naturalnie występująca mutacja odmiany assamskiej i obejmuje około 1% wszystkich drzew herbacianych tego typu. Wspomniana mutacja polega na tym, że liście wydzielają zdecydowanie więcej organicznych związków chemicznych z klasy flawanoidów. Antycyjaniny występują również w wielu innych roślinach, w tym w jadalnych warzywach i owocach. Rośliny wystawione na duże promieniowanie UV, wytwarzają w liściach znacznie więcej antycyjaniny, która chroni roślinę przed uszkodzeniem i jednocześnie nadaje fioletowego koloru liściom. Można to zjawisko porównać do dojrzewających w słońcu winorośli, w których również występują te organiczne związki.

Trzeci i ostatni rodzaj herbaty purpurowej to ,,Zi Juan”. Jest to sztucznie wyhodowana krzyżówka assamskich drzew z Yunnanu oraz specjalnie wyselekcjonowanych purpurowych liści z Fujianu, pochodzących z terenu rezerwatu Wu Yi. Ten specjalny szczep stworzono pod koniec lat 90-tych XX wieku.

Nie jest to zbyt powszechny i łatwo dostępny rodzaj herbaty, ale gorąco polecam spróbować, jeśli uda się Wam natrafić na jakąś purpurową herbatę w swoich ulubionych sklepach.


2 myśli w temacie “Co to jest herbata purpurowa?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s