Murcia jest jednym z mniejszych i mniej znanych regionów w Hiszpanii. Położona jest na południowo-wschodnim wybrzeżu kraju w basenie Morza Śródziemnego. Łączna powierzchnia upraw winorośli w regionie to 60 tysięcy hektarów. Większość zlokalizowana jest w głębi lądu, z wyjątkiem południowego krańca apelacji Bullas. Nadal jednak znajduje się pod wpływem umiarkowanego klimatu śródziemnomorskiego, który łagodzi nieco suchy i gorący kontynentalny klimat wnętrza Hiszpanii. Mimo wszystko rzadkością nie są temperatury w dzień rzędu 45 stopni Celsjusza. Powyższe warunki sprawiają, że tutejszy styl win rozwinął się w kierunku silnie garbnikowych, potężnych win czerwonych o dużej zawartości alkoholu.

Murcia jest regionem posiadającym trzy apelacje DO – Bullas, Jumilla i Yecla. Tradycja uprawiania winorośli trwa tu od starożytności i została zapoczątkowana przez Fenicjan. Nowożytna winiarska historia regionu zaczyna się na nowo w drugiej połowie XIX wieku, gdy w sąsiedniej Francji większość upraw została zniszczona przez plagę mszyc filoksery. Powstałą na rynku lukę wypełniła między innymi Murcia, ze swoim najważniejszym szczepem Monastrell. Otrzymuje się z niego wina o wysokiej taninie i głębokim kolorze, które idealnie nadaje się do dojrzewania w beczkach.

Po okresie zdobytej na nowo świetności, jakość produkowanych w Murcji win ponownie spadła, a kluczowa dla producentów stała się ilość. Współcześnie spotkać można winiarzy, którzy ponownie uczynili swoim priorytetem jakość produkowanych trunków. Region powoli zaczyna być ponownie rozpoznawalny, a dzięki modernizacji i współczesnym technikom winifikacji zaczęto produkować tu wina lżejsze, o bardziej owocowym charakterze, co czyni je bardziej przystępne dla szerszej grupy odbiorców.
Najpopularniejsze szczepy w regionie:
-czerwone: Monastrell, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah
-białe: Macabeo, Airen, Merseguera.