Jumilla DO

Jumilla DO (Denominacion de Origen) to apelacja wina z Murcji. Jest jedną z najstarszych w Hiszpanii i utworzono ją w 1966 roku. Uważana jest również za najważniejszą w całym regionie pod względem jakości i ilości upraw winorośli (30.000 hektarów).

800px-DO_Jumilla_location.svg
Położenie apelacji DO Jumilla na mapie Hiszpanii.

Jumilla znana jest na winiarskiej mapie świata od starożytności. Tutejsze pełne czerwone wina cieszyły się bardzo dużą popularnością wśród Rzymian. Największy rozwój rejonu miał jednak miejsce podczas epidemii filoksery we Francji w XIX wieku. Dzięki temu regionalne wina miały szansę zaistnieć również za granicami kraju. Osobna owadzia plaga dotknęła jednak te ziemie w 1989 roku. Stało się to impulsem do modernizacji i przestawieniu produkcji na lżejsze i bardziej eleganckie trunki.

Gorący kontynentalny klimat sprawia, że temperatury rzędu 40 stopni Celsjusza nie są tu rzadkością. Niewielkie roczne opady również nie sprzyjają uprawie winorośli. Pomocne jednak okazały się tutejsze wapienne gleby, które na długo potrafią zatrzymać w sobie wodę, niezbędną dla winnych krzewów. Umiejscowienie upraw na tutejszym płaskowyżu, liczącym od 400 do 800 metrów n.p.m. wysokości, również łagodzi gorący klimat tego regionu. Równie niebezpieczne dla winnic co upały i susze, są niestety gwałtowne burze i ulewy mogące niespodziewanie zrujnować znaczne połacie upraw.

364px-Vinos_de_la_Región_de_Murcia.svg
Jumilla nie jest dużą apelacją w Murcji ale bardzo ważną dla całego regionu.

W regionie 80% produkcji stanowią wina ze szczepu Monastrell. Odmiana ta doskonale nadaje się do tutejszych trudnych warunków. Monastrell zwany we Francji Mourvedre, daje wina o różnym charakterze. Mogą być zarówno żywe i owocowe lub potężne o aromacie dojrzałych ciemnych owoców, dżemu, czekolady i rozbudowanej taninie, którą łagodzi się latami dojrzewania w beczce. Z Monastrell powstają tu również wina różowe. Od modernizacji w latach 90 XX wieku, zaczęto również uprawiać odmiany międzynarodowe takie jak Syrah, Cabernet Sauvignon i Merlot. Stało się to bodźcem do rozwoju nowego regionalnego stylu win, polegającego na mieszaniu lokalnego Monastrell z powyższymi odmianami.

Główne białe szczepy: Airen, Macabeo, Pedro Ximenez, Verdejo, Malvasia, Chardonnay, Sauvignon Blanc.

Główne czerwone szczepy: Monastrell, Garnacha, Cencibel (Tempranillo), Garnacha Tintorera, Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot i Syrah.

Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s