Wenecja Euganejska jest bardzo ważnym regionem na winiarskiej mapie Włoch, może nie największym, ale za to mogącym się poszczycić najwyższą produkcją. Odbierając prym w tej dziedzinie Sycylii i Apulii, region ten zdobył uznanie na świecie dzięki takim tytułom jak Valpolicella, Amarone, Soave i Prosecco. Mając takie portfolio win, nie może więc dziwić, że ponad 25% produkowanych tu trunków jest sprzedawana pod apelacjami DOC i DOCG.

Pod względem geologicznym i topograficznym, Wenecję Euganejską można podzielić na kilka obszarów:
1) Północno-zachodnia część u podnóża Alp, którym zawdzięcza swój chłodniejszy alpejski klimat. Pochodzą stąd świeże białe wina takie jak Bianco di Custoza i Garda. Z czerwonych win trzeba zaś wymienić lekkie i orzeźwiające Bardolino.
2) Na wschód od jeziora Garda i na północ od Werony, znajduje się obszar, który pod względem ilości produkcji jako jedyny może rywalizować ze słynnym Chianti. Wytwarzane tu czerwone wina pod nazwą Valoplicella nie ustępują swojemu bratu z Toskanii pod względem jakości ani też popularności. Królują tu lokalne szczepy Corvina, Corvinione, Rondinella i Molinara. Dają one jedno z wielkich włoskich win – Amarone.

3) Dalej na wschód produkuje się słynne białe wino Soave, które stało się już rozpoznawalnym włoskim produktem na całym świecie. Wyróżnić trzeba jeszcze o nazwie Gambellara. Najważniejsze białe szczepy na tych obszarach to Garganega i Trebbiano.
4) W centralnej części Wenecji Euganejskiej, w okolicach Vincenzy i Padwy należy wymienić apelacje takie jak Colli Berici, Colli Euganei i Bieganze. Uprawia się tu obok lokalnych szczepów Pinot Grigio i Tocai Friulano, wiele międzynarodowych odmian jak Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir (nazywany tu Pinot Nero) i Carmenere.
5) Północno-wschodnia część regionu to królestwo Prosecco i szczepu, który je daje, czyli Glera. Niemusujące wina, które należy wymienić to Lison, Montello e Colli Asolani i Colli di Conegliano.