Valpolicella DOC

Valpolicella jest chyba najbardziej znanym regionem, w którym produkuje się czerwone wino w północno-wschodnich Włoszech. Mocno owocowe, młode i żywe wina produkowane pod nazwą Valpolicella DOC, okazały się atrakcyjne i popularne również na naszym rodzimym rynku. Najbardziej przyczynił się do tego zapewne ich łagodny charakter i łatwość picia. Jednak głównie posiadanie dużego i potężnego starszego brata, jakim jest Amarone della Valplicella, przyczyniło się do marketingowego sukcesu całego regionu i bicia rekordów popularności obok słynnego Chianti.

Vineyards_in_Valpolicella
Typowe dla apelacji wzgórza często osiągają kilkaset metrów wysokości.

Apelacja DOC Valpolicella została ustanowiona pod koniec lat 60 XX wieku, aby zatrzymać rozbujaną od kilkudziesięciu lat przez producentów, huśtawkę jakościową i ilościową wytwarzanych tu trunków. Bardzo nierówny poziom jakości win produkowanych w tym regionie, doprowadził w latach 70 i 80 do największego kryzysu, podczas którego dramatycznie niskie ceny i brak rynku zbytu, zmusiły wielu winiarzy do zrezygnowania z dalszych upraw i pozostawieniu winorośli samej sobie. Sytuacja ta poprawiła się dopiero w latach 90 dzięki rosnącej popularności Amarone della Valpolicella. Problem w mniejszej skali przetrwał nawet do czasów współczesnych, a poziom sprzedawanych pod tą samą apelacją win bywa naprawdę nieporównywalny.

Valpolicella_vineyards
Winnice w okolicach San Giorgio.

W regionie Valpolicella występuje kilka rozwinięć apelacji DOC i jedna DOCG:
Valpolicella Classico, przyznawana winom pochodzącym z najstarszej części regionu, w której pierwotnie uprawiano winorośl na cieplejszych i lepiej irygowanych zboczach. Otrzymywane tu wina są bardziej cieliste i zdecydowanie wyższej jakości niż te z upraw położonych w nizinach. Najlepszy terroir znajduje się na północy w okolicy Fumane, Marano i Negrar.
Valpolicella Valpentena, dzięki dobrym glebom i całemu terroir, powstają tu drugie co do jakości wina.
Valpolicella, podstawowe czerwone wino z tego regionu, które jednak zasługuje na szansę, ponieważ można natrafić w tej kategorii na naprawdę dobre etykiety w bardzo rozsądnych cenach.
Valpolicella Ripasso, to temat na osobny wpis. Jest produkowana z wytłoczonych już winogron po Amarone, fermentowanych ponownie wraz z młodą Valpolicellą.
Recioto della Valpolicella, słodkie wino produkowane z podsuszanych winogron jak Amarone. Występuje pod apelacją DOCG Classico i Valpentena.

Obok powyższych apelacji może występować jeszcze określenie Superiore, które oznacza minimalną zawartość alkoholu na poziomie 12% i co najmniej rok dojrzewania przed wypuszczeniem na rynek.

ValpoMap
Mapa regionu Valpolicella.

Szczepy używane w ramach apelacji DOC Valpolicella:
Corvina, uważana za najlepszy i najbardziej tradycyjny szczep dla produkcji tutejszego wina stanowi od 45 do 95 procent całego kupażu.
Corvinione, został uznany za osobny szczep dopiero w 1993 roku. Do tego czasu uważany był za mutację odmiany Corvina, którą po nowelizacji prawa apelacyjnego w 2010 roku może zastępować do 50 procent objętości kupażu.
Rondinella, popularna bardzo w latach 60 i 70 XX wieku ze względu na duże plony, obecnie traci dużo na znaczeniu na rzecz dwóch poprzednich odmian. Stanowi od 5 do 30 procent kupażu.
Mollinara, szczep o wysokiej kwasowości, którego zazwyczaj używa do jej zbilansowania w całym kupażu. Stanowi od 5 do 20 procent mieszanki.
– Oprócz czterech głównych szczepów w kupażu mogą występować inne w ilości do maksymalnie 15 procent objętości. Odmiany te to: Rossignola, Negrara, Trentina, Barbera, Sangiovese, Croatina i Oseleta.

Corvinone_bunches_in_august_valpolicella_region
Odmiana Corvinione.
Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s