Sauvignon Gris

Odmiana Sauvignon Gris pochodzi bezpośrednio od Sauvignon Blanc i jest jego naturalną różową mutacją. Szczep powstał prawdopodobnie w Bordeaux, jednak to w Chille znalazł swój nowy dom, gdzie jego uprawy są największe na świecie. Na drugim miejscu co do areału, jest macierzysta Francja, a już w znacznie mniejszym stopniu Sauvignon Gris uprawiany jest w Urugwaju, Nowej Zelandii, USA i Szwajcarii.

Sauvignon Gris jest nadal często spotykane w Bordeaux, gdzie dojrzewa zazwyczaj wcześniej niż inne białe odmiany. Winogrona są bogate w cukier o dobrej kwasowości, a dzięki naturalnie niskim plonom osiągają dobrą koncentrację smaku. Mimo że w niektórych apelacjach z Doliny Loary (np. Sancerre) nie jest on dozwolony, służy często w tym winiarskim regionie Francji do produkcji win regionalnych oznaczonych jako IGT. Posiadając więcej cukru i dzięki temu lepszą budowę, bywa często mieszany z Sauvignon Blanc, aby dodać mu złożoności i ciała.

Sauvignon-Gris_i1140

Odmiana Sauvignon Gris jest mniej aromatyczna niż Sauvignon Blanc, ale mimo to daje ciekawe wina, które są bogatsze i lepiej zbudowane niż czyste Sauvignon Blanc. Posiadają aromaty dojrzałego mango i melona wykończone cytrusowymi nutami. Powstają z niego zazwyczaj wina wytrawne, które posiadają charakterystyczne dla rodziny Sauvignon trawiaste akcenty. Kolorystyczna mutacja, jaką przeszło Sauvignon Gris z Sauvignon Blanc, jest zjawiskiem całkowicie naturalnym i dość powszechnym. Za przykład mogą posłużyć inne różowe odmiany winorośli, które powstały z białych szczepów:

– Roter Riesling z Rieslinga

– Chardonnay Rose z Chardonnay

– Pinot Gris z Pinot Noir.


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s