Z dawna oczekiwana wiosna wreszcie pokazała się nam w pełnej okazałości, a wraz z nią naturalnie nadszedł okres, kiedy białe wina coraz częściej goszczą na naszych stołach. Dziś do kieliszka trafiło Yelcho Reserva Sauvignon Blanc od potężnego chilijskiego producenta Ventisquero.

Vina Ventisquero to producent z Chile posiadający ponad 1500 hektarów winnic w dolinach Maipo (gdzie w 1998 roku powstały pierwsze należące do koncernu nasadzenia krzewów), Casablanca, Colchagua, Leyda i Huasco. Ten winiarski gigant posiada cztery główne grupy produktowe – Grey, Queulat, Reserva i Yelcho. Z tej ostatniej kolekcji, która jest owocowa i świeża oraz rzekomo najmniej wymagająca dla konsumenta, pochodzi dzisiejsza etykieta. Wino pochodzi z regionu Casablanca Valley z liczącej blisko 230 hektarów winnicy Tapihue, znajdującej się na wysokościach od 280 do 390 metrów n.p.m. w odległości zaledwie 25 kilometrów od Oceanu Spokojnego. Uprawiane są tu odmiany winogron lubiące chłodniejszy klimat w tym Sauvignon Blanc. Na terenie winnicy dominują gleby granitowe, bogate w kwarc i żelazo, pokryte warstwą czerwonej gliny świetnie utrzymującą wilgoć w suchszych okresach roku. Gęstość nasadzeń krzewów ma spore widełki wynoszące od 2667 do 4167 na hektar upraw, co skutkuje zapewne bardzo różnym poziomem jakościowym produkowanych tu win.
Yelcho Sauvignon Blanc powstało poprzez fermentację w kontrolowanej temperaturze 12-15 stopni C w szczelnych stalowych zbiornikach, poprzedzoną zimną maceracją moszczu na skórkach przez 12-14 godzin. Po zakończeniu fermentacji wino leżakowało na osadzie z drożdży przez 4 miesiące z zastosowaniem metody battonage.

Rocznik – 2016
Szczep – Sauvignon Blanc
https://chatea413168588.wordpress.com/2018/05/06/sauvignon-blanc/
Region – Casablanca Valley
Apelacja – Casablanca Valley
https://chatea413168588.wordpress.com/2018/05/10/casablanca-valley/
Zawartość alkoholu – 12%
Dojrzewanie – 4 miesiące na osadzie w stalowej kadzi
Sklep – Winezja

OKO
Przejrzyste o średnio intensywnym cytrynowym kolorze.
NOS
Czysty i intensywny. Zaraz po otwarciu butelki bardzo wyraźne aromaty trawiaste i zielonych szparagów. Wino odstane w kieliszku ewoluowało do nut owoców tropikalnych – marakui i melona oraz brzoskwini.
USTA
W smaku wytrawne o średniej kwasowości. Ciało średnie z plusem. W ustach dominują natomiast nuty bardziej cytrusowe jak grejpfrut i limonka, owoce tropikalne zaś schodzą na dalszy plan. Paletę wykańcza przyjemna ostrość zielonej pikantnej papryki. Wino pozostawiające długi posmak.
OCENA
Wino oceniam na bardzo dobre. Dobrze reprezentuje zielony charakter szczepu. Bardzo przyjemne i pijalne o ciekawej palecie smaków. Dobrze zbudowane i zrównoważone. Polecam.