Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc to jeden z podstawowych białych szczepów winorośli uprawianych na świecie. Będąc na drugim miejscu po Chardonnay pod względem areału, jest odmianą, która trzeba znać i rozpoznawać.

Sauvignon Blanc pochodzi z całą pewnością z Francji, gdzie był uprawiany prawdopodobnie od czasów średniowiecza, a dokładnie z Doliny Loary lub Bordeaux. Szczep ten został skrzyżowany w XVIII wieku w jednej z winnic Bordeaux z Cabernet Franc, stając się tym samym jednym z rodziców Cabernet Sauvignon.

Sauvignon Blanc jest szczepem stosunkowo łatwym w uprawie i dającym regularne i duże plony. Tłumaczy to w dużym stopniu jego popularność, podobnie jak możliwości adaptacyjne tej odmiany do rozmaitych warunków klimatycznych. Ponieważ dojrzewa wcześnie, może być uprawiany w stosunkowo chłodnym klimacie, czego przykładem jest jego europejska ojczyzna- Dolina Loary. W cieplejszych siedliskach naturalnie wysoka kwasowość winogron pomaga utrzymać tak charakterystyczną dla tej odmiany świeżość.

Sauvignon_blanc_grapes

Wina powstające z Sauvignon Blanc zazwyczaj są jednoodmianowe. Ich aromat w dużym skrócie można opisać jako ogarniającą nas zieleń z bukietem złożonym z ziół, trawy, zielonego jabłka i warzyw, pokrzywy itp. Co do palety smaków wyróżnić należy orzeźwiającą świeżość, wysoką kwasowość i nuty cytrusów, owoców tropikalnych, brzoskwini. Wszystko to sprawia, że są to zazwyczaj młode i świeże wina przeznaczone do wypicia w przeciągu 2-4 lat.

Z takiej właśnie świeżości wzbogaconej o mineralność słyną wina z Doliny Loary, zwłaszcza apelacje Sancerre, Pouilly Fume, Menetou Salon, Quincy, Reuilly, Touraine. Innym krajem gdzie powstają doskonałe świeże i zielone wina, wzbogacone o nuty owoców tropikalnych jest Nowa Zelandia ze swoim słynnym regionem Marlborough. W tym miejscu trzeba wspomnieć o charakterystycznym dla wielu pochodzących stąd win, aromacie kociej uryny, która przez wielu uważana jest za zaletę a przez innych za wadę. Najlepiej spróbować i ocenić samemu.

Zdarzają się jednak poważne wina z Sauvignon Blanc, które dojrzewają na osadzie w dębowej beczce lub rozmaitych kadziach. Zabiegi takie sprawiają, że paleta wzbogaca się o dębowe nuty, ale tracąc swoją pierwotną świeżość i sporo kwasowości. Zwłaszcza w Kalifornii popularny jest taki styl produkowanych win zwanych tu Fume Blanc. Również w Bordeaux powstają charakterystyczne wina z odmiany Sauvignon Blanc, które fermentują w dębowych zbiornikach, przez co są bardziej miękkie i kremowe niż trunki powstające w Dolinie Loary.

Sauvignon Blanc występuje oczywiście również w rozmaitych kupażach z innymi szczepami. Klasycznym tego przykładem jest bordoskie połączenie z Semillon. W sławnych słodkich winach z Sauternes stanowi również ważny element mieszanki. Wzorzec zaczerpnięty z Francji z powodzeniem wykorzystano w wielu krajach Nowego Świata — Australii, USA i Chile.

Uprawy Sauvignon Blanc na świecie:

  • USA – 24,79%
  • Nowa Zelandia – 21,54%
  • Francja – 21,44%
  • Chile – 8,66%
  • Włochy – 6,16%
  • RPA – 5,93%
  • Australia – 3,73%
  • Inne – 7,75%
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s