Jednym z regionów w winiarskim świecie, który w szczególności przypadł mi do gustu jest z całą pewnością włoska Valpolicella. Dziś chciałbym Was poznać z bardzo młodym, ale obiecującym producentem Tenuta Ca’Botta, który niemal wszystkie swoje wina produkuje z owoców podsuszanych metodą apassimento.

Tenuta Ca’Botta to innowacyjna włoska wytwórnia win, której specjalnością jest wytwarzanie win wytrawnych z naturalnie podsuszanych winogron metodą apassimento, którą wszyscy znamy z procesu powstawania Amarone della Valpolicella. Ten młodziutki producent (pierwsze oficjalne zbiory odbyły się w 2009 roku) opatentował również swój własny zbiornik fermentacyjny, zwany Fermentino Ca’Botta.

Winogrona zostały zebrane ręcznie od początku września do pierwszego tygodnia października, na wysokości od 350 do 500 metrów n.p.m. Owoce następnie umieszczono w siatkowych skrzynkach i podsuszano przez 30 dni, aż do redukcji masy winogron o 15 procent. Każda butelka tej Valpolicelli powstała z 1250 gramów świeżych owoców. Dalsza obróbka odbywała się już w opatentowanym zbiorniku ze stali nierdzewnej Fermentino Ca’Botta. Moszcz macerowano na skórkach przez 5 dni w temperaturze poniżej 8 stopni C, a następnie przeprowadzono 7-dniową fermentację w kontrolowanej temperaturze poniżej 20 stopni C. Gotowe już wino dojrzewało w beczkach z dębu amerykańskiego przez kolejne 2 miesiące.

Rocznik – 2015
Szczepy – Corvina Veronese 60%, Rondinella 25%, Corvinione 15%
https://chatea413168588.wordpress.com/2018/04/03/corvina/
https://chatea413168588.wordpress.com/2018/05/17/rondinella/
Region – Veneto (Wenecja Euganejska)
https://chatea413168588.wordpress.com/2018/03/15/veneto-wenecja-euganejska/
Apelacja – DOC Valpolicella
https://chatea413168588.wordpress.com/2018/03/22/valpolicella-doc/
Zawartość alkoholu – 13,5%
Dojrzewanie – 2 miesiące w beczkach z dębu amerykańskiego
Sklep – Małe Duże Wina
OKO
Klarowne o średnio intensywnym rubinowym kolorze.
NOS
Czysty i średnio intensywny. W nosie dominują czerwone owoce, zwłaszcza w postaci wiśni oraz beczkowe aromaty słodkiego tytoniu.
USTA
Wino wytrawne o średnio wysokiej kwasowości i dobrze dobranej średniej taninie. Ciało średnie i zdecydowanie beczkowe. Wyczuwana paleta smaków to zdecydowanie dojrzała, konfiturowa wręcz wiśnia wykończona nutami beczkowymi w postaci słodkiego tytoniu i lekko dymnego cedru. Smak wykańcza delikatna nuta ziołowa z akcentem zielonego pieprzu. Końcówka średnio długa i dość mocno alkoholowa.
OCENA
Wino jak najbardziej dobre i przypadło mi do gustu, choć zdecydowanie zdominowane przez beczkę, co nie każdemu może odpowiadać. Mało owocowy charakter rekompensują właśnie niuanse dymne i tytoniowe. Mocny alkohol również może przeszkadzać zwolennikom łagodniejszych win.