Ca’Botta Valpolicella 2015

Jednym z regionów w winiarskim świecie, który w szczególności przypadł mi do gustu jest z całą pewnością włoska Valpolicella. Dziś chciałbym Was poznać z bardzo młodym, ale obiecującym producentem Tenuta Ca’Botta, który niemal wszystkie swoje wina produkuje z owoców podsuszanych metodą apassimento. 

Val 1
Butelka zakupiona w sklepie Małe Duże Wina.

Tenuta Ca’Botta to innowacyjna włoska wytwórnia win, której specjalnością jest wytwarzanie win wytrawnych z naturalnie podsuszanych winogron metodą apassimento, którą wszyscy znamy z procesu powstawania Amarone della Valpolicella. Ten młodziutki producent (pierwsze oficjalne zbiory odbyły się w 2009 roku) opatentował również swój własny zbiornik fermentacyjny, zwany Fermentino Ca’Botta.

dried_grapes_v2
Owoce podsuszane są w specjalnych wykonanych w większości z siatki skrzynkach.

Winogrona zostały zebrane ręcznie od początku września do pierwszego tygodnia października, na wysokości od 350 do 500 metrów n.p.m. Owoce następnie umieszczono w siatkowych skrzynkach i podsuszano przez 30 dni, aż do redukcji masy winogron o 15 procent. Każda butelka tej Valpolicelli powstała z 1250 gramów świeżych owoców. Dalsza obróbka odbywała się już w opatentowanym zbiorniku ze stali nierdzewnej Fermentino Ca’Botta. Moszcz macerowano na skórkach przez 5 dni w temperaturze poniżej 8 stopni C, a następnie przeprowadzono 7-dniową fermentację w kontrolowanej temperaturze poniżej 20 stopni C. Gotowe już wino dojrzewało w beczkach z dębu amerykańskiego przez kolejne 2 miesiące.

 

ValpoMap
Apelacja DOC Valpolicella.

Rocznik – 2015

Szczepy – Corvina Veronese 60%, Rondinella 25%, Corvinione 15%

https://chatea413168588.wordpress.com/2018/04/03/corvina/

https://chatea413168588.wordpress.com/2018/05/17/rondinella/

Region – Veneto (Wenecja Euganejska)

https://chatea413168588.wordpress.com/2018/03/15/veneto-wenecja-euganejska/

Apelacja – DOC Valpolicella

https://chatea413168588.wordpress.com/2018/03/22/valpolicella-doc/

Zawartość alkoholu – 13,5%

Dojrzewanie – 2 miesiące w beczkach z dębu amerykańskiego

Sklep – Małe Duże Wina

OKO
Klarowne o średnio intensywnym rubinowym kolorze.

NOS
Czysty i średnio intensywny. W nosie dominują czerwone owoce, zwłaszcza w postaci wiśni oraz beczkowe aromaty słodkiego tytoniu.

USTA
Wino wytrawne o średnio wysokiej kwasowości i dobrze dobranej średniej taninie. Ciało średnie i zdecydowanie beczkowe. Wyczuwana paleta smaków to zdecydowanie dojrzała, konfiturowa wręcz wiśnia wykończona nutami beczkowymi w postaci słodkiego tytoniu i lekko dymnego cedru. Smak wykańcza delikatna nuta ziołowa z akcentem zielonego pieprzu. Końcówka średnio długa i dość mocno alkoholowa.

OCENA
Wino jak najbardziej dobre i przypadło mi do gustu, choć zdecydowanie zdominowane przez beczkę, co nie każdemu może odpowiadać. Mało owocowy charakter rekompensują właśnie niuanse dymne i tytoniowe. Mocny alkohol również może przeszkadzać zwolennikom łagodniejszych win.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s