W winiarskim świecie zdominowanym przez odmiany międzynarodowe, które w istocie są francuskie, istnieje kilka miejsc na winnej mapie, które wciąż dają szerokie pole do eksploracji z masą lokalnych endemicznych szczepów. Jednym z takich państw w Zachodniej Europie jest Portugalia, która stała się ostatnio obiektem mojego bliższego zainteresowania.

Dzisiejsze wino pochodzi z regionu Dao od producenta Casa da Passarella, którego tradycja wytwarzania wina sięga blisko 150 lat. Z tak bogatego doświadczenia zrodziło się kilka linii produktowych w tym A Descoberta, której wolne tłumaczenie to Odkrycie. Nazwa ta nawiązuje do historii pewnego pudełka, które możemy podziwiać na głównej etykiecie. W 1942 roku zostało ono ukryte w jednej ze ścian okazałej posiadłości i odkryto je dopiero w 2010 roku podczas przeprowadzania prac konserwacyjnych zabytkowego już budynku. Po otwarciu okazało się, że pudełko jest puste. Nowi właściciele nie mogli zrozumieć, dlaczego ktoś zadał sobie tyle trudu, aby ukryć bezwartościowe, puste pudełko. Dlatego wezwano eksperta od spraw mistycznych i niewyjaśnionych, który dokładnie obejrzał miejsce znalezienia, jak i sam przedmiot dokonywanej właśnie ekspertyzy. Mistyk nie miał jednak żadnych wątpliwości, że pudełko rzeczywiście zawierało bardzo cenną zawartość. Stwierdził on, że zostało ono pokryte specjalną substancją, która przynosiła szczęście wszystkim domownikom poprzez wino, o ile wiedzą, jak i chcą je wykorzystać. Piękna to i bajeczna historia, ale z całą pewnością prawdą jest, że zawartość kieliszka pochodząca z butelki opatrzonej magicznym pudełkiem na etykiecie, zasługuje na naszą uwagę i czas poświęcony na jej degustację.

A Descoberta Tinto jest kupażem czterech odmian, które uprawiane są na granitowych glebach posiadłości Casa da Passarella. Ojcem całej linii składającej się jeszcze z białego i różowego wina, jest Paulo Nunes. Proces winifikacji rozpoczyna się w tradycyjny sposób od deptania gron w lagares, by przeprowadzić następnie fermentację w stalowych kadziach w kontrolowanej temperaturze. Wino dojrzewa następnie w tradycyjnych cementowych zbiornikach, by trafić z nich do używanych dębowych beczek. Niestety producent nie podaje czasu, jaki trunek dojrzewa przed zabutelkowaniem.

Rocznik – 2013
Szczepy – Touriga Nacional, Tinta Roriz, Alfrocheiro, Jaen
Region – Dao, Serra da Estrela – Dao
Apelacja – DOC Dao – DOC Dao
Zawartość alkoholu – 13%
Dojrzewanie – cementowe zbiorniki, a następnie używane dębowe beczki
Sklep – Portugalski Świat

OKO
Klarowne o głębokim purpurowo – rubinowym kolorze.
NOS
Czysty i bardzo intensywny. Aromaty ciemnych konfiturowych owoców jeżyny, wiśni i suszonej śliwki, wykończone nutą czarnego pieprzu, cedru i tytoniu.
USTA
Wytrawne o średnio wysokiej kwasowości, wysokiej taninie i pełnym ciele. W ustach pozostają już tylko suszone owoce śliwki, jeżyny a dominować zaczynają nuty cedrowe i tytoniowe. W tle wyczuwalna ostrość przypraw. Wino długo zakończone nutami tytoniowymi i taniną.
OCENA
Bardzo dobre wino dla osób lubiących mocne smaki i doznania. Ciekawie złożona paleta, pełna budowa i długi finish czynią z tej etykiety świetnego towarzysza wieczornej degustacji lub kompana do cięższych mięs i sosów.