Crama Oprisor Caloian Feteasca Neagra 2017

W świetle obowiązującego podziału na Nowy i Stary Świat, ten drugi widzimy przeważnie jako wina włoskie, francuskie czy hiszpańskie. Zapominamy jednak o niesamowicie bogatym i różnorodnym rejonie Półwyspu Bałkańskiego. Leżąca na nim Rumunia jest siódmym producentem wina w Europie, mogącym poszczycić się tradycją winiarską sięgającą 6000 lat wstecz.

crama-oprisor-caloian-feteasca-neagra-2015
Butelka zakupiona w sklepie Winnice Mołdawii.

Degustowana dziś etykieta pochodzi od producenta Crama Oprisor, mającego swoje posiadłości na południowo-zachodnich krańcach Rumunii. Pierwsze pisemne wzmianki o tutejszych uprawach winorośli pochodzą aż z XV wieku. Przez kolejne stulecia rejon Oprisor znany był z produkcji win wysokiej jakości, przechodząc w posiadanie kolejnych bojarów. Współczesna jego historia zaczyna się w latach 70 XX wieku, gdy założono obecną nowoczesną winnicę. Gdy po przemianach ustrojowych Rumunia otworzyła się na zachodni kapitał, na inwestycję z zamiarem importowania tutejszych regionalnych win, zdecydowała się niemiecka firma Reh Kendermann.

crama-oprisor-27_900-600
Winnice obejmują 252 hektary.

Na 252 hektarach upraw powstaje wiele linii produktowych w tym dzisiejsza Caloian. Swą nazwę zawdzięcza przedchrześcijańskiemu rytuałowi przywołującemu deszcz. Tradycja jego odprawiania rozpowszechniona była niemal w całej Rumunii i polegała na rytualnym zakopaniu specjalnie przygotowanej lalki, aby zapewnić sobie obfite plony w danym roku. Niestety nie mam informacji czy lokalni rolnicy odprawili w 2017 roku rytuał Caloian, ale pochodząca z niego dzisiejsza butelka Feteasca Neagra na pewno powstała z udanego plonu 🙂

romania+wine+map
Regiony winiarskie w Rumunii.

Rocznik – 2017

Szczep – Feteasca Neagra

Region – Oltenia

Apelacja – IG Delurie Olteniei

Zawartość alkoholu – 14%

Dojrzewanie – ?

Sklep – Winnice Mołdawii

 

Harta_Viticola_Romania_2018_2500px — kopia
Producenci w regionie Oltenia.

OKO
Klarowne o średnio intensywnym purpurowym kolorze.

NOS
Czysty i średnio intensywny. Wyczuwalne aromaty konfiturowych czerwonych owoców wiśni, śliwki i jeżyny.

USTA
Wino wytrawne o średniej kwasowości, taninie i ciele. Paleta smaków również zbudowana z owoców wiśni, jeżyny i śliwki, ale już o świeższym charakterze z lekko gorzkim i cierpkim ziemistym tłem. Średnio długa, przyjemna taniczna końcówka.

OCENA
Wino jak najbardziej dobre, przyjemne i lekkie w piciu. Dodatkowym atutem jest mało znany lokalny szczep, który stanowi ciekawe urozmaicenie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s