Dlaczego warto pić drogie herbaty?

Za sprawą pewnej telewizyjnej reklamy, bliżej mi nieznanych słoiczków dla dzieci, do społecznej świadomości przemycone zostało bardzo prawdziwe hasło, które nie jest jedynie pustym sloganem reklamowym – ,,Smaków jak liter, trzeba się nauczyć”. Co w takim razie nauka smaków ma wspólnego z ceną herbaty, jaką pijamy?

money-2928309_960_720
Herbata jak większość produktów może być albo dobra, albo tania.

Patrząc na nasz rodzimy rynek herbaciany, trudno jest jednoznacznie stwierdzić, które herbaty można nazwać drogimi. W zestawieniu z popularnymi ,,rodzinnymi” ekspresówkami, każda gatunkowa herbata kosztująca około 20 złotych (za 100 gram) okazuje się być drogą i z całą pewnością jest już ogromnym skokiem jakościowym. Pijając bowiem napary przygotowane z suszu w przedziale cenowym 20-40 złotych, możemy się już cieszyć prawdziwie dobrą herbatą, będącą naszym codziennym napojem. W tej kategorii cenowej zaczynamy również stawiać swoje pierwsze degustacyjne kroki i odkrywać, jak złożony i skomplikowany świat smaków oferuje tak z pozoru prozaiczny napój, jakim jest herbata.

business-341508_960_720
Nie trzeba się zbytnio wysilać, żeby dosięgnąć najwyższej półki 🙂 Zazwyczaj herbaty premium dostępne są w minimalnych ilościach.

Co, jednak jeśli picie herbaty zechcemy przenieść na nieco inną płaszczyznę niż zaspokajanie fizjologicznej potrzeby pragnienia, starając się nie tylko pić, ale i degustować? Nauka jakiejkolwiek interesującej nas dziedziny ludzkiego życia, zawodu czy języka kosztuje w dzisiejszych czasach niemałe pieniądze. Dlaczego w przypadku herbaty miałoby być inaczej? W ten okrężny sposób zmierzam do tego, że aby coraz bardziej rozwijać swoje zmysły smaku i przede wszystkim zapachu, musimy świadomie nad nimi pracować, zastanawiając się i opisując wyczuwane niuanse.. Niestety odpowiednią złożoność palety możliwych smaków i nut zapachowych, które możemy zgłębiać, zapewnią nam jedynie herbaty wysokiej jakości. To dzięki nim poznamy nowe, niespotykane dotychczas w herbacie smaki, pobudzając umysł do poszukiwania skojarzeń z czymś nam znanym, z czymś, co możemy nazwać i opisać. Rozbudowana struktura pełna rozmaitych niuansów, zależnych dodatkowo od sposobu parzenia, musi niestety kosztować, ale zapewniam Was, że warto inwestować w rozwój sensoryczny swojego węchu i smaku. Pewnego dnia przekonacie się bowiem, że przyjemność, jaką odczuwacie z codziennych posiłków i napojów, warta jest każdej wydanej niegdyś złotówki na naukę smaków i rozwijanie wrażliwości swoich zmysłów.

ITMA Flavor Wheel_letter.indd
Koła smaków są niesamowicie użyteczne przy nauce sensoryki.

Piszę ten tekst z perspektywy osoby całkowicie niezwiązanej z żadnym sklepem herbacianym. Nie zamierzam też nikogo promować. Faktem jest jednak, że regularne i świadome degustowanie herbat jakościowych, niesamowicie wyostrza i rozwija nasze zmysły, a sam proces nauki sprawia wiele przyjemności i jest po prostu pyszny 🙂

Reklamy

3 myśli w temacie “Dlaczego warto pić drogie herbaty?

    1. Produkty eksportowane z Chin są zwolnione z lokalnych podatków, czego niestety nie można powiedzieć o Polsce. Podatek VAT w wysokości 23%, jakim jest obciążona herbata, w dużej mierze odpowiada za wysokie ceny gatunkowych herbat w Polsce. Niestety możemy jedynie ponarzekać, a i tak się nic w tej kwestii nie zmieni. Wracając do zakupów w Chinach, to zdecydowanie opłacalne kupowanie jest większych ilości jakiejś herbaty czego ponownie nie widać w polskich sklepach herbacianych.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s