Popularność włoskiego wina, wraz z powszechnie panującą modą na tamtejszą kuchnię i restaurację, jest absolutnie niezaprzeczalna. Podążając za tym trendem sięgnąłem po kolejną etykietę z Półwyspu Apenińskiego a konkretnie z regionu Veneto. Położony jest on na zbliżonej szerokości geograficznej co Bordeaux, co może być dodatkowym atutem przy produkowaniu doskonałych czerwonych kupaży wytwarzanych właśnie z francuskich szczepów.

Historia producenta Vigneto Due Santi zaczyna się w 1965 roku, gdy to pięcioro rodzeństwa z familii Zonta-Nino, Attilio, Maria, Armando i Renzo stworzyło wspólne przedsiębiorstwo. Powojenne czasy nie były we Włoszech łatwym okresem do życia, ale codzienna ciężka praca i upór pozwoliły rodzinie Zonta kupić ziemię w Bassano del Grappa, która to była szczególnie odpowiednia do uprawy winorośli. Pierwszą etykietą Vigneto Due Santi wypuszczono oficjalnie na rynek dopiero w 1969 roku, po 24 miesiącach leżakowania w dębowych beczkach. Jest to najlepszym świadectwem tego, że rodzina Zonta od zawsze na pierwszym miejscu stawiał jakość.

Dziś kolejne pokolenie rodziny Zonta — Stefano i Adriano, kontynuują winiarską tradycję, tworząc swe trunki w zgodzie i harmonii z naturą. Dzięki codziennej trosce o jakość i znacznemu ograniczeniu plenności zbiorów, szybko udało im się przekształcić rodzinne przedsiębiorstwo w jednego z czołowych producentów win ze szczepów Cabernet i Merlot, w północno-wschodnich Włoszech.

Ten bardzo udany kupaż bordoski składający się z Cabernet Sauvignon (70%) i Cabernet Franc (30%), powstał z ręcznie zbieranych i selekcjonowanych dojrzałych owoców. Świetną koncentrację smaków uzyskano, dzięki znacznemu ograniczeniu gęstości nasadzeń do 4600 krzewów na każdy hektar winnic. Większość procesów winifikacji, czyli macerację i fermentację alkoholową przeprowadzono w zbiornikach ze stali nierdzewnej, kończąc w dębowych beczkach fermentacją malolaktyczną. Gotowe już wino dojrzewa przez kolejne 15-18 miesięcy w użytych już raz dębowych beczkach. Łączny nakład tej świetnej etykiety to zaledwie 28 000 butelek.

Rocznik – 2015
Szczepy – 70% Cabernet Sauvignon, 30% Cabernet Franc
Region – Veneto
Apelacja – DOC Breganze
Zawartość alkoholu – 13,5%
Dojrzewanie – 15-18 miesięcy w użytej jednokrotnie dębowej beczce
Sklep – Małe Duże Wina

OKO
Klarowne o głębokim rubinowym kolorze.
NOS
Czysty i średnio intensywny. Wyczuwalne aromaty ciemnych dojrzałych owoców leśnych — jeżyny i jagody, wykończonych lekko dymną cedrowo-waniliową nutą.
USTA
Wino wytrawne o średnio-wysokiej kwasowości, średniej taninie i pełnym ciele. Paleta smaków zbudowana z ciemnych owoców leśnych — jeżyny, jagody i wędzonej śliwki, otulonych delikatnymi i wręcz słodkimi akcentami cedru i wanilii. Całość długo zakończona ostrymi przyprawami i lekkim mentolem.
OCENA
Wino bardzo dobre o świetnie złożonej palecie smaków. Pozostający naprawdę długo w ustach smak, gwarantuje masę przyjemności z degustacji. Polecam gorąco 🙂
Co tam ostatnio u ciebie łukaszu? widzę że też chyba ci się wszystko spowolniło, tak samo jak mi.
PolubieniePolubienie
Fakt niestety na nadmiar czasu narzekać nie mogę. Ale jak tylko dam radę zrobić nowe zdjęcia to wpisy będą pojawiać się zdecydowanie częściej 🙂
PolubieniePolubienie
Z mojej strony, nie wiem czy widziałeś ale na kanale już jakiś czas temu udostępniłem ostatnią z tych herbat od ciebie – jaśminowe perły, na końcu też mówiłem o małym podsumowaniu tych wszystkich herbat.
Nie miałem tylko jeszcze czasu aby na forum napisać jej podsumowanie.
PolubieniePolubienie