Cabernet Zonta 2015

Popularność włoskiego wina, wraz z powszechnie panującą modą na tamtejszą kuchnię i restaurację, jest absolutnie niezaprzeczalna. Podążając za tym trendem sięgnąłem po kolejną etykietę z Półwyspu Apenińskiego a konkretnie z regionu Veneto. Położony jest on na zbliżonej szerokości geograficznej co Bordeaux, co może być dodatkowym atutem przy produkowaniu doskonałych czerwonych kupaży wytwarzanych właśnie z francuskich szczepów.

cabernet
Cabernet Zonta 2015 zakupiona w sklepie Małe Duże Wina.

Historia producenta Vigneto Due Santi zaczyna się w 1965 roku, gdy to pięcioro rodzeństwa z familii Zonta-Nino, Attilio, Maria, Armando i Renzo stworzyło wspólne przedsiębiorstwo. Powojenne czasy nie były we Włoszech łatwym okresem do życia, ale codzienna ciężka praca i upór pozwoliły rodzinie Zonta kupić ziemię w Bassano del Grappa, która to była szczególnie odpowiednia do uprawy winorośli. Pierwszą etykietą Vigneto Due Santi wypuszczono oficjalnie na rynek dopiero w 1969 roku, po 24 miesiącach leżakowania w dębowych beczkach. Jest to najlepszym świadectwem tego, że rodzina Zonta od zawsze na pierwszym miejscu stawiał jakość.

storia_01
Rodzeństwo Zonta w pełnym składzie.

Dziś kolejne pokolenie rodziny Zonta — Stefano i Adriano, kontynuują winiarską tradycję, tworząc swe trunki w zgodzie i harmonii z naturą. Dzięki codziennej trosce o jakość i znacznemu ograniczeniu plenności zbiorów, szybko udało im się przekształcić rodzinne przedsiębiorstwo w jednego z czołowych producentów win ze szczepów Cabernet i Merlot, w północno-wschodnich Włoszech.

vigna_01
Winnice rodziny Zonta.

Ten bardzo udany kupaż bordoski składający się z Cabernet Sauvignon (70%) i Cabernet Franc (30%), powstał z ręcznie zbieranych i selekcjonowanych dojrzałych owoców. Świetną koncentrację smaków uzyskano, dzięki znacznemu ograniczeniu gęstości nasadzeń do 4600 krzewów na każdy hektar winnic. Większość procesów winifikacji, czyli macerację i fermentację alkoholową przeprowadzono w zbiornikach ze stali nierdzewnej, kończąc w dębowych beczkach fermentacją malolaktyczną. Gotowe już wino dojrzewa przez kolejne 15-18 miesięcy w użytych już raz dębowych beczkach. Łączny nakład tej świetnej etykiety to zaledwie 28 000 butelek.

Print
Apelacje w Veneto.

Rocznik – 2015

Szczepy – 70% Cabernet Sauvignon, 30% Cabernet Franc

Region – Veneto

Apelacja – DOC Breganze

Zawartość alkoholu – 13,5%

Dojrzewanie – 15-18 miesięcy w użytej jednokrotnie dębowej beczce

Sklep – Małe Duże Wina

1a08deb2fe764a08710cb02ddb1b45dd
Apelacja DOC Breganze.

OKO 
Klarowne o głębokim rubinowym kolorze.

NOS
Czysty i średnio intensywny. Wyczuwalne aromaty ciemnych dojrzałych owoców leśnych — jeżyny i jagody, wykończonych lekko dymną cedrowo-waniliową nutą.

USTA
Wino wytrawne o średnio-wysokiej kwasowości, średniej taninie i pełnym ciele. Paleta smaków zbudowana z ciemnych owoców leśnych — jeżyny, jagody i wędzonej śliwki, otulonych delikatnymi i wręcz słodkimi akcentami cedru i wanilii. Całość długo zakończona ostrymi przyprawami i lekkim mentolem.

OCENA
Wino bardzo dobre o świetnie złożonej palecie smaków. Pozostający naprawdę długo w ustach smak, gwarantuje masę przyjemności z degustacji. Polecam gorąco 🙂

Reklama

3 myśli w temacie “Cabernet Zonta 2015

      1. Z mojej strony, nie wiem czy widziałeś ale na kanale już jakiś czas temu udostępniłem ostatnią z tych herbat od ciebie – jaśminowe perły, na końcu też mówiłem o małym podsumowaniu tych wszystkich herbat.
        Nie miałem tylko jeszcze czasu aby na forum napisać jej podsumowanie.

        Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s