Castilla jest regionalną apelacją Vino de la Tiera dla regionu Castilla La Mancha w środkowej Hiszpanii. Obejmuje ona znaczną część win produkowanych w regionie, które nie kwalifikują się do apelacji DO (Denominación de Origen), z którymi się pokrywa terytorialnie. Jednak produkowane tu wina bardzo się różnią pod względem jakości i ceny. Często bowiem dobre trunki nie mogą być sklasyfikowane jako DO z powodu położenia winnicy, okresu dojrzewania winogron czy ich odmiany.

Castilla La Mancha zajmuje południową część centralnego płaskowyżu iberyjskiego, którego północną część zajmuje Castilla y Leon. Panujący tu klimat kontynentalny, charakteryzuje się dużymi amplitudami temperatur rocznych i dobowych oraz bardzo niskimi rocznymi amplitudami. Sprawia to, że temperatury bywają dla winorośli zarówno ekstremalnie wysokie, jak i niskie. Mimo to jest ona tu uprawiana już od czasów rzymskich i szeroko kontynuowana przez katolickich mnichów w średniowieczu. Występujące tu gleby najczęściej są gliniaste i dobrze utrzymują zgromadzoną wilgoć w przejściowych okresach suszy.

Dozwolone odmiany winogron w apelacji Castilla Vino de la Tierra:
- Białe – Macabeo, Verdejo, Pedro Ximenez, Torrontes, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Verdoncho, Albillo, Malvar
- Czerwone – Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot, Tempranillo, Garnacha, Graciano, Monastrell, Mencia, Malbec, Moravia, Prieto Picudo, Forcallat Tinta.
Dzięki wysokim temperaturom i ciepłemu klimatowi panującemu w regionie, wina z Castilla VT są zazwyczaj dojrzałe i zawierają dużo alkoholu.
Procentowy udział poszczególnych szczepów w produkcji wina z apelacji Castilla Vino de la Tierra:
- 49% Tempranillo
- 7% Macabeo (Viura)
- 4% Syrah
- 3% Chardonnay
- 3% Grenache
- 34% inne odmiany i kupaże.