Monastrell, bo taką nazwę przyjmuje Mourvedre w Hiszpanii, pochodzi właśnie z tego słonecznego kraju, gdzie znajdują się jego największe uprawy na świecie. Jest to odmiana winorośli o ciemnych i grubych skórkach, dzięki czemu produkowane z niego wina mają intensywny kolor i zazwyczaj dużą zawartość tanin. Dawniej była to jedna z najczęściej sadzonych odmian winogron, ale po zawrotnej karierze Tempranillo i Cabernet Sauvignion, poszedł trochę w odstawkę. Szybko wraca jednak do łask, a producenci coraz częściej zaczynają wykorzystywać go do jedno odmianowych win o zdecydowanie łagodniejszym i bardziej owocowym charakterze.

Szczep uprawiany jest również w południowej Francji, gdzie nosi właśnie nazwę Mourvedre (czytać mur-vedr). Ze względu na charakterystyczne ziołowe nuty i mocne taniny, szczep ten jest mieszany z żywym i bogatym Grenache, oraz strukturalnym Syrah. Kupaż tego typu jest bardzo popularny w południowej Dolinie Rodanu, gdzie powstał skrót GSM (Grenache-Syrah-Mourvedre) używany obecnie przede wszystkim w Australii i USA. Mourvedre jest również jednym ze szczepów wchodzących w skład słynnego Chateauneuf-du-Pape.
W Australii i Kalifornii również uprawia się Mourvedre pod nazwą Mataro. Wina z niego wytwarzane są zazwyczaj bogatsze i bardziej owocowe niż te wytwarzane w basenie Morza Śródziemnego.

Mourvedre daje wina o ciemnym zabarwieniu i mocnej strukturze, bogate w alkohol i taniny. Aby rozwinęły cały swój potencjał, wymagają wieloletniego dojrzewania. Spory problem stanowi dość niska kwasowość charakterystyczna dla tego szczepu. Młode wina obfitują w aromaty ciemnych owoców, ziół i pieprzu. Wraz z dojrzewaniem rozwija się bukiet bardziej rozbudowany od aromatów dojrzałych owoców i konfitur, przez skórę, przyprawy, tytoń, trufle, kawę i wanilię. W cieplejszych regionach powstają również z niego wina proste i codzienne, o żywym owocowym bukiecie.